Ribbe og Pinnekjøtt_edited.jpg

Viner
til 

Lutefisk & Rakfisk
 

Hvite viner passer best til disse tradisjonelle rettene, både stille og musserende, som har god fylde, fruktighet, syrlighet og konsentrasjon, gjerne med litt utvikling.

Lutefisken harmonerer ypperlig med tysk eller østerisk Riesling som godt kan være på den tørre siden om tilbehøret er av ertestuing, lefse og brunost. Sennep, bacon og sirup derimot krever litt mer restsødme. Musserende viner laget på den tradisjonelle metoden passer og ypperlig da boblene harmonerer svært pent mot den geleaktige fisken.

Til den umamirike rakfisken passer mye av de samme vinene og man bør ha en vin som har nok fylde og konsentrasjon til å takle den kraftige smaken. Tørre viner fremhever smaken, mens viner med litt restsødme demper den.

Materne & Schmitt Koberner 2016 og Willems Willems Herrenberg 2017 er vakre kombinasjoner til begge rettene med deres friske fruktighet, syrlighet, lette utvikling og hint av restsødme. Litt tørrere eksempler som Hirsch Heiligenstein Riesling 2020 og Schneider Felsenberg 2019, med sin flotte struktur, friskhet og frukt, også passer nydelig. 

Ønsker man mer sødme i vinen er Staffelter Hof Paradies Feinherb 2020 og Materne & Schmitt Wunchkind 2018 veldig vakre alternativ.

Av musserende passer de knusktørre Champagne Lemaire Extra Brut NV og Weiser-Künstler Zeppwingert Riesling Sekt Brut Natur 2018 svært bra, da begge har fått tre år på bunnfallet og dermed utvidet kompleksitet og noter av litt alder.